Skip to main content

La ciència oberta parteix de la base que els resultats de la recerca han de ser consultables de forma lliure i reutilitzables sota les condicions que permetin les llicències que tinguin. Principalment com a resultats de la recerca es consideren les publicacions científiques, les dades d’investigació, el codi font dels programes informàtics, però també s’hi inclouen llibres, informes i recursos educatius.

Les revistes científiques van ser les primeres que van voler-se posar en obert i això s’ha anat fent a partir d’un moviment que es coneix com a «accés obert» (open access) i fa referència a l’accés lliure, immediat i sense restriccions a material digital educatiu o acadèmic, especialment a les publicacions de recerca científica especialitzada amb avaluació per experts.

Els beneficis de l’accés obert per a la ciència i la societat són:

Augmenta la visibilitat de la recerca.

Les publicacions gaudeixen d'un major impacte (augmenten les citacions dels autors i les publicacions).

Augmenta la visibilitat de les institucions.

Permet un accés permanent.

Afavoreix la recuperació fàcil dels continguts.

Garanteix la preservació dels resultats de la recerca.

Existeixen principalment dues vies per fer possible que els resultats de la recerca siguin d’accés obert:

  • La via verda, o quan les publicacions es dipositen en repositoris.
  • La via daurada, o quan es publica en revistes d’accés obert.

Catalunya va adherir-se des dels inicis al moviment de l’accés obert amb la creació del repositori cooperatiu anomenat Tesis Doctorals en Xarxa (TDX) l’any 2001, i des d’aleshores l’impuls a l’accés obert ha estat constant i generalitzat. Les universitats de Catalunya han estat pioneres a crear repositoris institucionals que permeten l’accés a la seva producció científica i en promouen l’accés obert. Alhora, s’han creat eines conjuntes com ara el repositori de revistes científiques i culturals RACO, el Portal de la Recerca de Catalunya, que permet accedir des d’un sol lloc als resultats de tots els agents del sistema català de recerca, desenvolupament i innovació (I+D+i) o el Repositori de Dades de Recerca per a la publicació de conjunts de dades en mode FAIR i seguint les directrius de l’EOSC.

Davant dels creixents requeriments de les entitats finançadores per publicar en accés obert, les universitats catalanes van elaborar al 2015 unes bones pràctiques i una guia de recomanacions adreçades al personal investigador per al compliment dels requisits de difondre en accés obert les publicacions resultants de projectes de recerca en el marc de la Llei de la ciència espanyola i de l’Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Pel que fa a la vida daurada, el CSUC, de forma coordinada amb les universitats, impulsa mesures afavoridores de l’accés obert al voltant d’aquests eixos:

  • Canviar progressivament el model de pagar per llegir al de pagar per publicar.
  • Contenir el cost del sistema de comunicació científica.
  • Dipositar els articles científics publicats per la comunitat acadèmica en els repositoris institucionals.
  • Fomentar la transparència.

Per a més informació sobre l’accés obert podeu consultar el mòdul 2 – punt 2 del Curs de ciència oberta de les universitats catalanes.