Els “Principis de recomanacions FAIR per la gestió i administració de dades de recerca” es van publicar el 2016 a Scientific Data. L’article presentava els principis FAIR, que ofereixen un conjunt de qualitats precises que una publicació de dades de recerca hauria de seguir perquè les dades siguin trobables, accessibles, interoperables i reutilitzables (en anglès Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable).
Segons els autors de l’article, les dades FAIR tenen per objectiu garantir l’ús eficient de les dades de recerca:
- El fet que les dades siguin fàcils de trobar per aquells que les necessiten (findable) implica que s’han de descriure de forma adient per facilitar-ne la recuperació a través de motors de cerca o catàlegs de dades. És a dir, cal indicar la data d’obtenció de les dades, l’instrument de mesura emprat, el procediment de recollida, etc.
- A més, les dades han de ser accessibles. Això implica que estiguin dipositades en repositoris que garanteixin l’accés segur, controlat i estable al llarg del temps. Amb aquesta finalitat, les dades han de ser identificables amb un codi únic i persistent, com ara un DOI (Digital Object Identifier).
- Les dades, a més, han d’estar estructurades de manera que siguin comprensibles i es puguin interpretar per mitjà de diferents sistemes informàtics. És a dir, que siguin interoperables. Això implica l’ús de formats estàndard que en permetin la integració amb altres conjunts de dades.
- Finalment, les dades s’han de proporcionar de manera que altres investigadors les puguin reutilitzar. Això comporta la descripció de les llicències d’ús, les condicions de reutilització i les possibles restriccions.