Amb la premissa de facilitar l’accés a la recerca produïda a Catalunya, el PRC agrega informació de procedència i institucions diverses, fomentant la reutilització de les dades de recerca i, per tant, la transferència de coneixement, esdevenint un instrument pioner al sud d’Europa d’aquestes característiques.
La base de dades del PRC es nodreix de les dades provinents dels sistemes de gestió de la recerca (CRIS) de les universitats i centres de recerca de Catalunya, que recullen i difonen tota la informació relacionada amb les activitats de recerca de la seva institució. Gràcies al PRC, les institucions milloren la gestió de la informació a través d’acords presos conjuntament en referència a la disposició de les dades, la captura d’informació mitjançant formats estàndard (CERIF) i de protocols d’interoperabilitat, l’ús d’identificadors comuns que evitin ambigüitats (ORCID per als investigadors/es, DOI per a les publicacions), i afavorint l’accés obert a la producció científica i l’ús de repositoris institucionals.
Entre les dades que actualment es poden trobar al PRC hi ha articles publicats en revistes científiques, tesis doctorals, llibres, datasets, grups i projectes de recerca i el perfil del personal investigador que fan recerca a Catalunya.
A més, també cal destacar que el PRC ofereix estadístiques sobre la producció científica del personal investigador, la tipologia de publicacions aportades per any i institució, l’accés obert al Portal en el seu conjunt i per a cada institució i l’evolució del nombre de personal investigador i publicacions aportades al Portal.
A banda del personal investigador, el PRC també el poden utilitzar estudiants, periodistes i totes aquelles persones que treballen en institucions educatives i del sector empresarial.
El PRC comença a definir-se a finals del 2012 davant la creixent importància de mostrar públicament i en accés obert els resultats de la investigació produïda a les universitats, centres de recerca i institucions d’un país. La Direcció General de Recerca de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya va encarregar al CSUC el desenvolupament del projecte, un encàrrec que es va assumir conjuntament amb una comissió de treball formada per membres de les universitats catalanes i dels centres de recerca. Després d’una etapa en accés restringit, el 2016 el PRC es va obrir al públic.